Βίος και Ριζάρειος…πολιτεία .
Δευτέρα, 05 Ιουλίου 2010 03:38 Βάσω Σκουλίκα . .Το Ριζάρειο Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1841 από τους Αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη και αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας. Δυστυχώς όμως σήμερα το Ίδρυμα γράφει τον δικό του και πολιτεία, τα οποία απέχουν πολύ από την βούληση των διαθετών και χαρακτηρίζονται από σοβαρές καταγγελίες για διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, κακοδιοίκηση, ανευθυνότητα και πολλά άλλα που δίνουν την εικόνα ότι οι ολίγοι λειτουργούν ως κράτος εν κράτει. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι το επίσημο κράτος κωφεύει στις επώνυμες καταγγελίες που έχουν γίνει και καθυστερεί αδικαιολόγητα τον έλεγχο που οφείλει να κάνει.
Καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ο κ. Μιχάλης Κοπιδάκης, μετέχει στην Διοίκηση της Ριζαρείου και εγγράφως απευθύνεται από το 2008 στους αρμόδιους υπουργούς, ζητώντας οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο με την σημείωση ότι τα πράγματα έχουν φτάσει στο μη παρέκει.
Η κατάσταση που αποτυπώνεται είναι δραματική και σε καμία περίπτωση δεν τιμά εκείνους που θεωρούνται θεματοφύλακες όσων δημιούργησαν και άφησαν στον τόπο τους οι εθνικοί ευεργέτες.
Οι πιο σοβαρές καταγγελίες αφορούν:
- Στην μη υποβολή απολογισμών για το 2005 και το 2006 και εκπρόθεσμη υποβολή απολογισμού για το 2004. Εκεί μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι το Δημοτικό Σχολείο Μονοδενδρίου χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 20.734 ευρώ αλλά από έγγραφο του Διευθυντή το 2007 προκύπτει ότι τα χρήματα που δόθηκαν ήταν μόλις δυόμισι χιλιάδες ευρώ.
- Κατάρτιση και εκπρόθεσμη υποβολή εικονικών προυπολογισμών με απουσία προτάσεων των υπεύθυνων κάθε τμήματος και χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν η νομιμότητα των πιστώσεων και οι αρχές της δημοσιότητας, της διαφάνειας και άλλα.
- Ενδεικτικές περιπτώσεις αμελούς διαχείρισης, όπως η μη τήρηση των διαδικασιών δημοπρασίας εκμισθώσεως των ακινήτων, μέτρα για την είσπραξη των εσόδων και μη αξιοποίηση των ακινήτων του Ιδρύματος.
- Παραμέληση της συντήρησης των κτιρίων και εγκαταστάσεων με αποτέλεσμα να μην είναι προσοδοφόρα. Έτσι γίνονται απευθείας αναθέσεις χωρίς τακτικό διαγωνισμό και κυρίως αγνοείται συστηματικά η τεχνική υπηρεσία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.
- Οι αμοιβές του προσωπικού δεν ακολουθούν την Κοινή Υπουργική Απόφαση και σε ορισμένες περιπτώσεις οι μισθοί αποτελούν πραγματική πρόκληση, ενώ κυριολεκτικά πρόκληση αποτελούν οι επιλογές και οι αμοιβές εξωτερικών συνεργατών.
Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή διαχείριζεται 13 κληροδοτήματα, αλλά η διαχείρισή τους δεν εκτελείται αυτοτελώς και τους παρακρατείται παράνομα με την μορφή της ετήσιας εισφοράς το ποσοστό του 15% επί των ετήσιων εσόδων τους ως έξοδα διαχείρισης.
Τα πρακτικά και οι απευθείας αναθέσεις
Ιδιαίτερα μεγάλη καθυστέρηση υπάρχει, στη συγγραφή και επικύρωση των πρακτικών των συμβουλίων. Στο μεσοδιάστημα από τη συνεδρίαση μέχρι την επικύρωση, εκτελούνται αποφάσεις και πληρώνονται τιμολόγια, χωρίς την ύπαρξη επίσημης απόφασης, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να εκταμιεύονται χρήματα και να νομιμοποιούνται εκ των υστέρων.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το ένταλμα Νο Α 415 με δαπάνη της εταιρίας «Τεχνική – Κατασκευαστική Βρεττάκος Παναγιωτίδης» αξίας 108.171 ευρώ. Η απόφαση ελήφθη στη συνεδρίαση του Πολυμελούς Συμβουλίου της 13/11/2006, το πρακτικό της οποίας επικυρώθηκε στη συνεδρίαση της 29/4/2009.
Τα χρήματα όμως εκταμιεύθηκαν στις 14/12/2006 και για όλο αυτό το μεσοδιάστημα δεν υπήρχε απόφαση. Αξίζει να σημειωθεί πως την εντολή πληρωμής έδωσε ο γραμματέας Σταμάτης Μωραΐτης. Ο γραμματέας, επίσης, φέρει και την ευθύνη της καθυστέρησης των πρακτικών σύμφωνα με τον Οργανισμό Διοίκησης, αφού είναι υπεύθυνος για τη συγγραφή τους. Επίσης, ο οργανισμός επιβάλλει σε κάθε συνεδρίαση να επικυρώνονται τα πρακτικά της αμέσως προηγούμενης. Πέρα όλων αυτών, για το συγκεκριμένο έργο απαιτούνταν δημοπρασία και όχι απευθείας ανάθεση. Μάλιστα την εισήγηση έκανε ο γραμματέας και όχι οι υπάλληλοι των αρμοδίων υπηρεσιών, όπως θα έπρεπε.
Λίγοι και εκλεκτοί
Σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν παράτυπες αμοιβές συμβούλων - εκτελεστών διαθήκης και συγγενών τους, σύμφωνα με τους όρους λειτουργίας. Συγκεκριμένα ο σύμβουλος κ. Γέμτος πέραν των νόμιμης αποζημίωσης των συνεδριάσεων του συμβουλίου υπό μορφή οδοιπορικών, που όλα τα μέλη εισπράττουν, είναι και ενταγμένος στο σύστημα της μισθοδοσίας, ενώ επί σειράν ετών εργαζόταν και η σύζυγός του Αργυρώ Γέμτου ως καθηγήτρια ζωγραφικής με παροχή τιμολογίου.
Το έτερο μέλος του Συμβουλίου, κ. Χούλης, μισθοδοτείται υπό μορφή οδοιπορικών ως «επόπτης εκπαίδευσης», μια θέση επινοημένη. Παράλληλα ο γιος της αδελφής του, κ. Πρωτονοτάριος, είναι εξωτερικός συνεργάτης.
Και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις οι συγγενείς των εκτελεστών της διαθήκης σύναψαν εργασιακές σχέσεις μετά την ανάληψη καθηκόντων του εκτελεστή.
Αυτά και πολλά άλλα, είναι γνωστά στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας όπως και στους πολιτικούς παράγοντες, πολλοί εκ των οποίων έχουν σχέσεις στοργής με την διοίκηση της Ριζαρείου...Έτσι ο περιβόητος έλεγχος, από το 2008 ακόμη αναμένεται....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου