Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ Κ. ΜΩΡΑΙΤΗ


Μία πραγματικά αξιοζήλευτη καριέρα σε ίδρυμα είναι αυτή του Σταμάτη Μωραΐτη στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Ο συγκεκριμένος αυτός ευτραφής κύριος ξεκίνησε στο εν λόγω ίδρυμα ως αποθηκάριος το 1980 μετά από απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου σε συνεδρίαση του στις 8/3/1980 με το αξιοκρατικό κριτήριο της καταγωγής της μητέρας του. « Ο κ. Κιτσος είπεν ότι ο Σταμάτης Μωραΐτης εκ μητρός το γένος Τσάντη κατάγεται εκ Μονοδενδρίου, η δε οικογένεια Τσάντη είναι κατ’ ευθείαν απόγονος των αδελφών Ριζάρη, με την αρχή δε της επί ίσοις όροις να προτιμάται εξ Ηπείρου καταγόμενος, προτείνω διά την θέσιν του αποθηκαρίου τον Σταμ. Μωραΐτην.»
Ο Μωραΐτης γνωστός για τη φιλοπονία του και την απόδοσή του καταφέρνει να απολυθεί μετά από εισήγηση του διευθυντή του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της 3/6/1981. « Ο Αποθηκάριος Στ. Μωραΐτης δεν έχει διάθεσιν να εργασθεί, αρνείται να τηρήσει τας ώρας εργασίας, πράγμα που αποδεικνύεται εκ της κάρτας παρουσιάσεως και παρά τας συστάσεις μου, εξακολουθεί να τηρεί την ιδίαν τακτικήν. Δι’ αυτό προτείνω, είπεν ο Δ/ντής να απολυθεί ούτος. Ο κ. Κίτσος είπεν ότι ο αποθηκάριος Στ. Μωραΐτης φοιτά εις ανωτέραν Σχολήν και αι υποχρεώσεις εξετάσεων εις αυτήν τον αναγκάζουν να μην είναι τακτικός εις την εργασίαν του, πράγμα το οποίο συμβαίνει μόνο κατά τας περιόδους των εξετάσεων. Να γίνουν συστάσεις και παρατηρήσεις εις αυτόν αλλά να μην απολυθεί αφού μάλιστα κατάγεται εκ Μονοδενδρίου και είναι συγγενής του Ριζάρη. Ο Δ/ντής είπεν ότι οσάκις του εζήτησε ο ανωτέρω άδεια δι’ εξετάσεις του έδωσεν, αλλ’ ούτος, παρά τας συστάσεις, εξακολουθεί να μην είναι τακτικός εις την εργασίαν του.»
Λίγα χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1987 ο απολυμένος και ανεπαρκής αποθηκάριος κ. Μωραΐτης προσλαμβάνεται μετά από συνεδρίαση του Συμβουλίου της 20/5/1987 ως λογιστής !!! Ο κ. Μωραΐτης μάλιστα στην αίτησή του να προσληφθεί σ αυτή τη θέση αναφέρεται μεταξύ άλλων στην καταγωγή της μητέρας του αλλά και στην «επαγγελματική του επάρκεια».
Φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο ίδρυμα όταν η καταγωγή της μητέρας είναι η πρέπουσα…όλα λύνονται.
Το φαινόμενο Μωραΐτη συνεχίζει να μεγαλουργεί διαλύοντας με την παρουσία του το λογιστήριο και τη λειτουργία του σύμφωνα με τις δυσμενέστατες κρίσεις από τον τότε Γραμματέα. Ως κορυφαία χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι αναφορές στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της 25/10/1999 και 21/11/2001 όπου με αποκλειστική του υπαιτιότητα ξεκίνησαν οι ασυμφωνίες λογιστικών εγγραφών και υπολοίπων βιβλιαρίων καταθέσεων. Στο πρακτικό της 25/10/1999 γίνεται αναφορά σε όλες τις έγγραφες και προφορικές συστάσεις που του έγιναν για τη μη τήρηση του ωραρίου αλλά και τη μη τήρηση των βασικών λογιστικών ευθυνών όπως η μη σωστή και μη έγκαιρη τήρηση των λογιστικών βιβλίων. Χαρακτηριστικότατη είναι η αναφορά ότι από τις 224 εργάσιμες ημέρες μόνο τις 84 προσήλθε στην ώρα του. Όλες τις υπόλοιπες έκανε χρήση του ευεργετήματος της κοπάνας. (Ίσως εξ ελευθεριότητας, προερχόμενης από την καταγωγή της μητέρας του). Εκτός αυτού λόγω της αμέλειάς του το Ίδρυμα πλήρωσε αρκετά πρόστιμα. Στο πρακτικό του διοικητικού συμβουλίου της 21/11/2001 επιπλήχθηκε διότι συνέχισε την εργασία του στο ίδιο μοτίβο ανευθυνότητας και ανεπάρκειας . Πιο συγκεκριμένα κλήθηκε να απαντήσει και να επιλύσει πλεόνασμα ύψους 1.280.560 δρχ. το οποίο δημιούργησε η διαπιστωμένη του αμέλεια. Είναι απορίας άξια η πορεία του στο λογιστήριο αν συνυπολογισθεί ότι για να βοηθηθεί ο κ. Μωραΐτης του προσέλαβαν βοηθό και του χορηγήθηκαν και επιπλέον επιδόματα.
Ως τελική επιβράβευση των ικανοτήτων του και πιθανότατα και της εκ μητρός καταγωγής του το συμβούλιο τον προβίβασε σε γραμματέα (έτσι λέγεται ο διευθυντής στα ευαγή ιδρύματα) στις αρχές του 2003 με απόφαση που έλαβε στη συνεδρίαση της 3/01/2003. Παρατίθεται αυτούσιο το κείμενο με τα πρακτικά:

Ανάληψη καθηκόντων Γραμματέα Σχολής Σταμ. Μωραϊτη.
Ο Πρόεδρος κ. Κίτσος με την ανάληψη των καθηκόντων Γραμματέα της Σχολής από τον κ. Σταμ. Μωραϊτη καλωσορίζει τον κ. Μωραϊτη στην νέα του θέση και εύχεται καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα που αναλαμβάνει. Ο κ. Μωραϊτης, είπε ο κ. Πρόεδρος, έχει δοκιμασθεί επί σειρά ετών ως Λογιστής της Ριζαρείου και εμπιστευόμαστε ανεπιφύλακτα τις δυνατότητές του.
Ο κ. Κίτσος είπε ότι πιστεύει απόλυτα ότι ο κ. Μωραϊτης θα αντικαταστήσει επάξια τον αποχωρήσαντα Γραμματέα κ. Πανταζή στα καθήκοντά του, γιατί πέραν από τα άλλα προσόντα του είναι γνώστης των πολλαπλών προβλημάτων της Ριζαρείου.
Ο κ. Μωραϊτης ευχαριστεί τους κ. Συμβούλους για την εμπιστοσύνη που του έδειξαν και την τιμή που του έκαναν με την προαγωγή του στην θέση του Γραμματέα του Ιδρύματος.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω, κύριοι Σύμβουλοι, είπε ο κ. Μωραϊτης, ότι θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια για ν' ανταποκριθώ με επιτυχία στα νέα μου καθήκοντα και πιστεύω πως με τη δική σας συμπαράσταση και την στενή συνεργασία των συναδέλφων μου των Γραφείων Διοικήσεως, των Διδακτηρίων Χαλανδρίου και των Σχολών Μονοδενδρίου, να συμβάλλω στην προαγωγή του έργου του Ιδρύματος.
Ακολούθως το Συμβούλιο αποφασίζει και αναθέτει στο Νομ. Συμβούλιο Κων. Σιωμόπουλο να εξετάσει και γνωμοδοτήσει στην επόμενη συνεδρίαση του Πολυμελούς Συμβουλίου τον καθορισμό του μισθού του Γραμματέα της Σχολής κ. Σταμ. Μωραϊτη.
Η συμπαράσταση που ζήτησε ο κ. Μωραϊτης από το συμβούλιο ήρθε στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της 22/01/2003. Πιο συγκεκριμένα ο ογκόλιθος της νομικής επιστήμης κ. Σιωμόπουλος γνωμοδοτεί επί του μισθού του:
Μισθολογική τακτοποίηση Γραμματέα Σχολής Σταμ. Μωραϊτη.
Ο Νομικός σύμβουλος κ. Σιωμόπουλος όσον αφορά τον καθορισμό του μισθού του Γραμματέως, είπε, ότι αυτός πρέπει να είναι ο του γενικού Διευθυντού υπουργείου, όπως αυτή η μισθολογική εξομοίωση είχε αποφασισθεί με παλαιότερη απόφαση του συμβουλίου για τον κ. Πανταζή. Βεβαίως στην απόφαση εκείνη είχε καθορισθεί ένα ελάχιστο απαιτούμενο όριο υπηρεσίας στη Ριζάρειο 30 ετών πριν τη μισθολογική αυτή εξομοίωση. Όμως η προϋπόθεση αυτή, που είχε τεθεί τότε, κατά τη γνώμη μου δεν είναι νομικώς ορθή και δίκαιη, διότι οι προϋποθέσεις για να λάβει κάποιος δημόσιος υπάλληλος τον τίτλο του Γενικού Διευθυντή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία είναι αφενός μέν 20 ετής ανεγνωρισμένη υπηρεσία, αφετέρου δε τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες που ασκεί, σε συνδυασμό βεβαίως με την επιστημονική και υπηρεσιακή κατάρτιση του. Εν προκειμένω ο κ. Μωραϊτης έχει υπηρεσία ανεγνωρισμένη 20 ετών και 4 μηνών, είναι Πτυχιούχος και Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Πειραιώς, κατέχει άδεια Λογιστή Φοροτεχνικού Α΄ τάξεως και ασκεί καθήκοντα Λογιστή της Σχολής από τον Ιούνιο του 1987, με αναγνωρισμένη προϋπηρεσία 4 ετών και 10 μηνών. Στα καθήκοντα του Γραμματέως, που θα ασκήσει περιλαμβάνονται σαφώς, εκτός των όσων περιγράφονται στον Οργανισμό μας και ο συντονισμός και προγραμματισμός των Υπηρεσιών μας στην Αθήνα και το Μονοδένδρι, η διοίκηση και ο υπηρεσιακός έλεγχος του προσωπικού. Σε κάθε περίπτωση ο Γραμματέας του Ιδρύματος ασκεί διοίκηση τυπικώς και ουσιαστικώς και έχει προφανώς αυξημένες ευθύνες. Εισηγούμαι το διορισμό του με το βαθμό και το μισθό του Γενικού Διευθυντή.

Αδικήθηκε κατάφορα ο κ. Μωραΐτης μιας και πιστεύουμε ότι με τέτοια προσόντα θα έπρεπε να ξεκινά με το μισθό του προέδρου του Αρείου Πάγου και όχι του Γενικού Διευθυντή Υπουργείου. Γνωρίζετε κάποιο Διευθυντή Υπουργείου να μην μπορεί να ξεχωρίζει υπολογιστή από τηλεόραση ενώ λαμβάνει και επίδομα χρήσης υπολογιστή; Σήμερα ο ακαθάριστος μισθός του ξεπερνά τις 5,000 € εκ των οποίων 355 € τα λαμβάνει χωρίς καμία απόφαση. Αποφάσισε από μόνος του ότι τα δικαιούται. Μάλιστα σε υπηρεσιακό σημείωμα υπαλλήλου με πρωτόκολλο 555 στις 29/03/2010 καταδεικνύεται η από πολλών ετών καταχρηστική διαφορά μισθού αλλά το κωφάλαλο Συμβούλιο κάνει πως δεν καταλαβαίνει την κατάχρηση από το ν κ. Μωραΐτη.
Μετά την τοποθέτηση του κ. Μωραΐτη στη θέση του γραμματέα προσλήφθηκε η Α.Δ. ως λογίστρια και άντεξε το λογιστικό μπάχαλο που βρήκε από τον κ. Μωραΐτη 10 μόνο μήνες. Στο πρακτικό του Πολυμελούς Συμβουλίου στις 18/7/2003 η λογίστρια καταθέτει επιστολή με επισημάνσεις ζητώντας λύσεις:
«Λογιστήριο ΡΕΣ - Ενημερωτικό σημείωμα Προϊσταμένης Λογιστηρίου κ. Α.Δ.
Ο Γραμματέας ανέφερε ότι από την Προϊσταμένη Λογιστηρίου κ. Α.Δ. κατετέθη στη Γραμματεία το με αριθ. πρωτ. 512/10-7-03 υπηρεσιακό σημείωμα, το οποίο έχει ως κάτωθι :
"Προς
Το Πολυμελές Διοικητικό Συμβούλιο
Της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

Αξιότιμοι Κύριοι Σύμβουλοι,
Έχουν περάσει σχεδόν πέντε (5) μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μου ως προϊσταμένη του λογιστηρίου του Ιδρύματος και στο διάστημα αυτό δεν κατέστη δυνατόν να σας ενημερώσω λεπτομερώς, παρά μόνο περιστασιακά και σε γενικές γραμμές.

Για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργία του οικονομικού τμήματος, που κλήθηκα να πραγματοποιήσω, τα κεφάλαια που έπρεπε να καλύψω από την αρχή ήταν :
1. Οργάνωση του οικονομικού τμήματος, δηλ.
- ανάλυση πληροφοριακών αναγκών & σχεδιασμός κάλυψής τους,
- επιμερισμός των εργασιών,
- ανάπτυξη των διαδικασιών που θα διευκολύνουν τις εργασίες,
- ανάπτυξη πνεύματος συνεργασία.
2. Αλλαγή του μηχανογραφικού συστήματος, δηλ.
- εγκατάσταση - ανάπτυξη - προσαρμογή - εκπαίδευση - έλεγχος λειτουργίας & διόρθωσης αυτού,
3. Κλείσιμο εκκρεμοτήτων από το 2002, δηλ.
- συμφωνίες των τραπεζών για τα έτη 2001-2002,
- συμφωνία του ταμείου με ημερομηνία 31-12-2002,
- κλείσιμο απολογισμών των κληροδοτημάτων,
- κλείσιμο απολογισμού της ΡΕΣ,
- υποβολή φορολογικών και λοιπών δηλώσεων για το 2002
4. Διευθέτηση των τρεχουσών αναγκών, δηλ
- Δόμηση του λογιστικού σχεδίου όπως ορίζει ο κώδικας και βάση των αναγκών μας,
- Καταχώρηση των εγγραφών στο νέο και υπό έλεγχο ακόμα μηχανογραφικό σύστημα,
- Υποστήριξη και επεξήγηση για το νέο σύστημα ως προς την χρήση του από την κα Χ. Π.,
- Επαναληπτική χειρόγραφη ενημέρωση των εγγραφών προκειμένου να διευκολυνθεί ως προς την τελική συμφωνία και κλείσιμο των εκκρεμοτήτων του ο Ταμίας.
5. Ευθυγράμμιση των μηχανογραφικών και λογιστικών συστημάτων του Ηπειρωτικού Χώρου με την κεντρική υπηρεσία, δηλ.
- Αναδόμηση του λογιστικού σχεδίου των υποκαταστημάτων με συνέπεια την επανάληψη καταχωρίσεων λόγω διορθώσεων,
- Εξασφάλιση συμβατότητας - ενιαία γραμμή πληροφόρησης,
- Παρακολούθηση και έλεγχος της τελικής επικοινωνίας μεταξύ μας (online σύνδεση).
6. Επιμέλεια μισθολογικού - ασφαλιστικού τομέα δηλ.
- αλλαγή - προσαρμογή - υποστήριξη - εκπαίδευση - έλεγχος λειτουργίας νέου μηχανολογικού συστήματος,
- βελτίωση χρόνου εργασίας, πληροφόρησης και εργασιακού περιβάλλοντος,
- εξάλειψη παραπόνων και αμφισβητήσεων.
7. Προετοιμασία για τακτικό έλεγχο από το Υπουργείο Οικονομικών.
8. Εξασφάλιση τήρησης του κώδικα βιβλίων και στοιχείων και του φορολογικού πλαισίου, διότι μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι :
- δεν τηρούνταν με ημερολογιακή συνέχεια οι κινήσεις του ταμείου,
- δεν υπήρχε συμφωνία ταμείου σε καθημερινή βάση,
- εκκρεμούσαν διαφορές από παλαιότερα,
- η διακίνηση των εμπορευμάτων γινόταν χωρίς την έκδοση του απαραίτητου συνοδευτικού Δελτίου Αποστολής και δεν απεικονίζονταν πουθενά,
- για τα δωρεάν εμπορεύματα δεν λογίζονταν το κόστος πωληθέντων και δεν εκδίδονταν στοιχείο του κώδικα,
- οι διακινήσεις χρημάτων από και προς ΡΟΜ - ΡΧΣΜ λογίζονταν ως έξοδα και έσοδα με συνέπεια να αλλοιώνουν το πραγματικό τους αποτέλεσμα,
- δεν τηρούνταν αποθήκη με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε το πραγματικό υπόλοιπο των αποθεμάτων, το κόστος των πωληθέντων και κατά συνέπεια το πραγματικό κέρδος,
- οι εγγραφές λογίζονταν αφού πληρώνονταν, έτσι όταν υπήρχε καθυστέρηση στην πληρωμή τα παραστατικά καταχωρούνταν καθυστερημένα και το κυριότερο ο φόρος ελευθερίων επαγγελμάτων δεν αποδίδονταν πάντα εντός των χρονικών ορίων που προβλέπει ο Κ.Β.Σ.,
- με συνέπεια να γίνεται η μεταφορά δαπανών της προηγούμενης χρήσης στην επόμενη βάση πληρωμών.

Κάποια από τα θέματα αυτά διευθετήθηκαν, ενώ πολλά ακόμα εκκρεμούν και είναι μάλλον αμφίβολο αν και πότε θα επιλυθούν. Η αρνητική αυτή πρόβλεψη - επισήμανση οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, εκ των οποίων οι βασικότεροι είναι η έλλειψη οργάνωσης, η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού με τα απαραίτητα προσόντα, η ανυπαρξία δομής και η μη αναγνώριση της ιεραρχικής κλίμακας όπως τουλάχιστον ορίζει ο οργανισμός.
Ανέλαβα τη θέση της Προϊστάμενης Λογιστηρίου εκτιμώντας την εμπιστοσύνη που μου δείξατε και δεσμεύτηκα εξ΄ αρχής να ανταποκριθώ στις ανάγκες του Ιδρύματος. Η αλήθεια είναι ότι προσπάθησα με κάθε δυνατό τρόπο να εναρμονιστώ με το νέο εργασιακό περιβάλλον και να σεβαστώ τις ιδιαιτερότητες του. Ουδέποτε όμως φαντάστηκα ότι θα βρισκόμουν στην "ατυχή" θέση να καλύπτω ένα ευρύ φάσμα εργασιών από βοηθό λογιστή μέχρι προϊσταμένη λογιστηρίου.
Αυτό όμως που με έχει προβληματίσει είναι ότι η θέση μου αναγνωρίζεται μόνο όταν καλούμαι να υπογράψω, ως νομικά υπεύθυνη, σε έγγραφα για τα οποία λίγα γνωρίζω ή αδυνατώ να ερευνήσω σε βάθος είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Ενώ φέρω μεγάλη ευθύνη για τις υπηρεσίες που δεν μπορώ να ελέγξω ή να οργανώσω, είμαι όμως υπόλογη έναντι του Συμβουλίου σας και του νόμου. Μια θέση χαρακτηρίζεται από αρμοδιότητες, ευθύνες και δικαιώματα. Ενώ όμως υπάρχει σαφής παρανόηση του ρόλου και της θέσης μου.
Πιο συγκεκριμένα από την άφιξή μου έως σήμερα εκδίδω χειρόγραφα εντάλματα πληρωμής για ταμειακές κινήσεις, που έχουν γίνει πολύ πριν από τον ταμία με ημερομηνίες που δεν έχουν πάντα χρονική συνέχεια, επειδή όμως έχουν χαρακτηριστεί κατά τρόπο τεινά από τον ταμία αναγκάζομαι να ακολουθώ τον δικό του τρόπο, έως ότου μπορέσει να φτάσει σε μια ημερομηνία να συμφωνήσει το χειρόγραφο ταμείο. Σημειωτέον ότι από 31/12/2002 υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο μηχανογραφικό, το χειρόγραφο και το πραγματικό ταμείο, για την οποία φέρω ευθύνη τουλάχιστον έναντι του κώδικα, ασχέτως αν προϋπήρχε η δεδομένη κατάσταση ή αν δεν έχω τη δυνατότητα να ελέγξω σε βάθος και να δώσω λύση στο πρόβλημα.
Πλέον αυτού, έχω υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις και φορολογικές δηλώσεις της προηγούμενης χρήσης (2002), τις οποίες έχω μεν συντάξει αλλά ο έλεγχος των στοιχείων τους δεν είναι στο επιθυμητό και αναγκαίο επίπεδο, αφού ο χρόνος ήταν περιορισμένος και τα βιβλία μας ήταν ήδη ενημερωμένα από άλλον. Τα στοιχεία που χρειαζόμουν περιορίστηκαν στη γενική πληροφόρηση που είχα και σε όσα από αυτά μπόρεσα να συλλέξω μόνη μου στα χρονικά περιθώρια που είχα. Δεν αποποιούμαι ευθύνες αλλά δεν θεωρώ δίκαιο να επωμίζομαι μόνη μου βάρη που αφορούν και άλλους, χωρίς να έχω τη δυνατότητα να ενεργήσω.
Το βέβαιο είναι ότι δεν ήρθα σε ένα νέο εργασιακό χώρο με σκοπό να δυσανασχετώ ή να διαπληκτίζομαι με συναδέλφους και δεν έχω δώσει τέτοια εντύπωση έως τώρα, δεν είναι αποδεκτό όμως να υποβιβαστώ ή να εκτεθώ μη δυνάμενη να παράγω το έργο για το οποίο δεσμεύτηκα. Σίγουρα οι προσδοκίες μου δεν ήταν αυτές, όπως αντίστοιχα δεν πιστεύω πως ήταν και οι προθέσεις σας.
Σε κάθε περίπτωση, σας παρακαλώ όπως κάνετε απόλυτα διακριτό και σαφή το ρόλο μου, με τις αρμοδιότητες τις ευθύνες και τα δικαιώματα που φέρει καθώς και τα όρια των επαγγελματικών μου σχέσεων. Σκοπός μου δεν είναι η προσωπική προβολή - αυτό είναι θέμα προσωπικότητας και έργου - αλλά η τοποθέτηση των βάσεων για τη σωστή απρόσκοπτη και παραγωγική λειτουργία τουλάχιστον του οικονομικού τομέα.
Θα ήθελα επίσης να λάβετε υπόψη σας ότι κατά τον Κώδικα Βιβλίων & Στοιχείων ο λογιστής που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις θεωρείται κατά περίπτωση συνυπεύθυνος για τις όποιες παραβάσεις, έχει ποινικές κυρώσεις για κάποιες από αυτές, ενώ μπορεί να υποστεί απώλεια της επαγγελματικής άδειάς του. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η ευθύνη δεν είναι μόνο έναντι του νομικού προσώπου του Ιδρύματος, αλλά και έναντι του Κράτους. Αυτό επεξηγεί το γεγονός ότι κάποιες ανάγκες προσαρμογής δεν αποτελούν προσωπική μου ιδιοτροπία αλλά επιταγές του Κώδικα που καλούμαι να εφαρμόσω προς όφελος του ιδρύματος.
Κλείνοντας, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω, για μια ακόμη φορά, για την εμπιστοσύνη που μου έχετε δείξει και να επισημάνω ότι θεωρώ αναγκαία την συμβολή σας στην επίλυση των ανωτέρω θεμάτων προκειμένου να μπορέσω να ανταποκριθώ με τον απαραίτητο επαγγελματισμό και συνέπεια στις υποχρεώσεις μου.

Με μεγάλη εκτίμηση
Α.Δ.
Συνεχίζουσα η κ. Α.Δ. είπε πως η μη καλή οργάνωση του Λογιστηρίου αλλά και γενικότερα των παρεχομένων υπηρεσιών των Γραφείων Δ/σεως συνεπάγεται απώλεια εσόδων για το Ίδρυμα. Θα πρέπει να γίνει σαφής ορισμός διαδικασιών και να καταρτισθεί ένα οργανόγραμμα. Κατάθεση σχεδιασμού έργου των υπευθύνων θέσεων, σαφής ορισμός αρμοδιοτήτων, σαφής διαχωρισμός από θέσεις άλλων, τήρηση πρωτοκόλλου συνεργασίας, βασικοί κανόνες συμπεριφοράς, κατανόηση φορολογικού - νομικού πλαισίου που πρέπει να τηρήσουμε, κάλυψη αναγκών σε δυναμικό (1-2 άτομα πτυχιούχων), βελτίωση εργασιακού περιβάλλοντος καθώς και επίλυση του ασφαλιστικού καθεστώτος των εργαζομένων πιστεύω πως είναι απαραίτητα για την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος, ώστε μετά την συνεχή λειτουργία και προσφορά του των 160 και πλέον ετών να μπορέσει και στο μέλλον προσαρμοζόμενο με την εξέλιξη της εποχής, τεχνολογική κυρίως να σταθεί επάξιο των προσδοκιών των Ιδρυτών του διαμέσου και των επόμενων αιώνων.
Τελειώνοντας η κα Α.Δ. κατέθεσε στο Συμβούλιο ένα πίνακα σε συνέχεια του υπηρεσιακού της σημειώματος, ο οποίος έχει ως κάτωθι :
"1. ΣΤΟΧΟΙ - ΣΚΟΠΟΣ
- Προς ποια κατεύθυνση θέλουμε να αναπτυχθούμε - Συγκεκριμένοι στόχοι
2. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
- Τι γνωρίζουμε σχετικά με το αντικείμενο που μας ενδιαφέρει
- Τι απαιτείται και τι μπορούμε να κάνουμε
- Πως μπορούμε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα
3. ΟΡΓΑΝΩΣΗ - ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
- Ανάπτυξη του σχεδιασμού σε πραγματική βάση, ορισμός διαδικασιών και οργάνωση του πλαισίου μέσα στο οποία θα κινηθούμε
- Ανάπτυξη εσωτερικών συνεργασιών όπου είναι αναγκαίο.
4. ΕΠΙΜΕΡΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ
- Σαφής ορισμός και διαχωρισμός θέσεων εργασίας - Ευθυνών
- Ανάθεση ευθυνών αναλόγως δυνατοτήτων και πλήρη αξιοποίηση αυτών
5. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ΤΗΡΗΣΗ ΔΟΜΗΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
- Καθένας ασχολείται με τον τομέα του και είναι υπεύθυνος γι' αυτόν
- Δεν παρεμβαίνουμε στις αρμοδιότητες των άλλων, χωρίς αυτό να αποκλείει την συνεργασία όπου και όταν ζητηθεί.
- Επικοινωνούμε με τα κατάλληλα άτομα για να έχουμε τη σωστή και άμεση πληροφόρηση.
- Συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση των συνεργατών.
6. ΕΛΕΓΧΟΣ, ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
- Τακτικός έλεγχος και αξιολόγηση των διαδικασιών ως προς την λειτουργικότητα και την αποδοτικότητα τους και των αποτελεσμάτων ως προς την εκπλήρωση του σκοπού που έχουμε θέσει.
- Διορθωτικές παρεμβάσεις όταν και όπου παρουσιάζονται παρεκκλίσεις, αφού έχουν ερευνηθεί τα αίτια."
Το Συμβούλιο μετά από συζήτηση ορίζει επί των οικονομικών του Ιδρύματος Υπεύθυνη μετά το Δ.Σ. την Προϊσταμένη Λογιστηρίου.
Ακολούθως αναλαμβάνει την υποχρέωση να θεσμοθετήσει το ρόλο και τα καθήκοντα της Προϊσταμένης Λογιστηρίου και αναθέτει στο Νομ. Σύμβουλο κ. Κων. Σιωμόπουλο και στο Γραμματέα κ. Σταμάτη Μωραϊτη τη μελέτη του θέματος για την πλήρη κατάρτιση του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας των υπηρεσιών Διοικήσεως του Ιδρύματος.»
Ο κ. Μωραΐτης και ο διαπρεπής νομικός κ. Σιωμόπουλος δεν έκαναν τίποτε φυσικά εξαναγκάζοντας την λογίστρια σε παραίτηση (πρακτικό Π.Σ. της 10/9/2003).
Στη συνέχεια προσλήφθηκε ως λογίστρια η Α.Ν. η οποία παρέμεινε για μόλις ένα χρόνο. Έτσι το Συμβούλιο στη συνεδρίαση του στις 18/11/2004 προσλαμβάνει την Β.Μ ως λογίστρια και ένα επιπλέον λογιστή για να διορθώσει ότι κατέστρεψε ο κ. Μωραΐτης σαν λογιστής.
Η λογίστρια Β.Μ. κατέθεσε στις 8/7/2005 επιστολή προς τον κ. Μωραΐτη χωρίς πρωτόκολλο (την οποία παρέλαβε με υπογραφή του) σχετικά με τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες των προηγούμενων οικονομικών χρήσεων. Επίσης κατέθεσε και δύο ακόμη επιστολές στις 30/11/2005 με πρωτόκολλο 956 καθώς και στις19/4/2006 με πρωτόκολλο 354. Ο κ. Μωραΐτης δεν κοινοποιεί καμμιά από αυτές τις επιστολές στο Συμβούλιο όπως είχε υποχρέωση προφυλλάσοντας τον εαυτό του από τις κακοτοπιές. Η λογίστρια Β.Μ. τελεί υπό συνθήκες έντονου εργασιακού στρες με αποτέλεσμα να ασθενήσει νοσηλευόμενη σε κρατικό νοσοκομείο.
Ο κ. Μωραΐτης βρήκε την ευκαιρία αποκρύπτοντας τις επιστολές να φορτώσει στη Β.Μ. τις ευθύνες του και με τη βοήθεια του νομικού συμβούλου Κ. Σιωμόπουλου και του τότε συμβούλου Άγγελου Κίτσου να την απολύσουν κατηγορώντας την. Παρατίθεται αυτούσιο κείμενο από τα πρακτικά της 09/05/2007 στο θέμα: Ενημερωτική επίσκεψη εκπροσώπων της Δ/νσης & της Επιτροπής Εθνικών Κληροδοτημάτων στα Γραφεία Διοικήσεως της Ρ.Ε.Σ.
… Ο Γραμματέας λαβών το λόγο ενημέρωσε τους εκπροσώπους ότι λόγω της ασθένειας της Λογίστριας κας Β.Μ. έχουμε μείνει πίσω στην υποβολή των απολογισμών. Το Ίδρυμα έχει απευθυνθεί στο ΣΟΛ (Σώμα Ορκωτών Λογιστών) και με την συνδρομή του γίνεται η τακτοποίηση των λογαριασμών. Τον Ιούνιο μήνα θα σας υποβάλλουμε τον απολογισμό και ισολογισμό του 2004 και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου τα έτη 2005 και 2006….
Στο ίδιο πρακτικό η λογίστρια Β.Μ. απολύεται χωρίς να είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Παρατίθεται το πρακτικό:
Πρόταση Διοικητικού Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ. για την απόλυση της Λογίστριας Β. Μ.
Ο Πρόεδρος κ. Κίτσος, είπε, ότι όπως αποφασίσαμε στην προηγούμενη συνεδρίασή μας το Δ.Σ. απέστειλε στη κα Β.Μ. την από 24-4-2007 εξώδικη πρόσκληση, της οποίας το περιεχόμενο έχει ως εξής:
« ΕΞΩΔΙΚΟΣ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Ρ.Ε.Σ.), που εδρεύει στην Αθήνα, (Λεωφ. Βασ. Σοφίας αρ.24 και εκπροσωπείται νομίμως από το Διοικητικό της Συμβούλιο).

Προς την
κα Β. Μ., κάτοικο Π------ς Αττικής, οδ. --------------.
---------------------------
Αξιότιμη κυρία Β.Μ.
Με απόφαση του Πολυμελούς Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίασή του της 18-11-2004, προσληφθήκατε και καταλάβατε τη τακτική θέση του Λογιστού του Ιδρύματος κατά το άρθρο 12 παρ. 1 εδαφ. α σε συνδυασμό με το άρθρο 17 του Οργανισμού διοικήσεως και διαχειρίσεως του Ιδρύματος
Το Πολυμελές Συμβούλιο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής από τον Μάιο του 2006, αφού διεπίστωσε ότι υπήρχε καθυστέρηση συντάξεως των απολογισμών των ετών 2004 και 2005 και καταθέσεως αυτών στο εποπτεύον Υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το Νόμο, σας ανέθεσε, στο πλαίσιο των καθηκόντων σας, την επιτάχυνση της διαδικασίας σύνταξης τους και ολοκλήρωσή τους, ετοίμων προς κατάθεση, μέχρι την 31-12-2006.
Την 18-12-2006 και ενώ δεν είχε ολοκληρωθεί η σύνταξη των απολογισμών, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους, ζητήσατε προφορικώς και λάβατε το υπόλοιπο της αδείας σας για το 2006.
Μετά το πέρας της αδείας σας επανήλθατε στην Υπηρεσία για μία (1) ημέρα, την ημέρα πληρωμής, και ζητήσατε ακόμη πέντε ( 5) μέρες ως γονική άδεια, η οποία και σας χορηγήθηκε.
Αφού παρήλθε το 5νθήμερο της γονικής άδειας ζητήσατε τηλεφωνικώς την άδεια σας του 2007, επικαλούμενη και πάλι προσωπικούς λόγους. Παρά το γεγονός ότι δια του Γραμματέως σας επισημάνθηκε τόσον η σοβαρότητα του θέματος που προέκυπτε από την καθυστέρηση υποβολής των απολογισμών στο Υπουργείο Οικονομικών, όσο και ότι ήταν περίοδος συντάξεως και υποβολής της φορολογικής δηλώσεως του ιδρύματος και των διαχειριζομένων από αυτό κληροδοτημάτων, αλλά και ότι από την μέχρι τότε απουσία σας είχε διαταραχθεί σημαντικά η ομαλή και εύρυθμος λειτουργία των οικονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος, εσείς επιμείνατε και το Συμβούλιο με πνεύμα επιείκειας σας χορήγησε την αιτούμενη άδεια,
Με τη επιστροφή σας από την άδεια το Διοικητικό Συμβούλιο με την από 16-2-2007 επιστολή του εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την καθυστέρηση σύνταξης των απολογισμών και σας ζήτησε να καταθέσετε χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης αυτών. Την επιστολή αυτή, αφού λάβατε γνώση του περιεχομένου της ενώπιον μαρτύρων, αρνηθήκατε να παραλάβετε. Στη συνέχεια αποχωρήσατε από την Υπηρεσία χωρίς να ζητήσετε άδεια και μέχρι σήμερον δεν έχετε απαντήσει επί του περιεχομένου της ανωτέρω επιστολής.
Στις 19-2-2007 επανήλθατε στην Υπηρεσία μέχρι την 3-3-2007. Τη χρονική αυτή περίοδο προσερχόσαστε με καθυστέρηση και αναχωρούσατε πριν τη λήξη του ωραρίου αδικαιολογήτως και χωρίς άδεια από το Γραμματέα. Το δε διάστημα που ήσαστε στην Υπηρεσία δεν συνεργαζόσαστε με τους συναδέλφους σας της οικονομικής υπηρεσίας, επιτείνοντας με τη συμπεριφορά σας αυτή την ήδη βεβαρημένη υπηρεσιακή αρρυθμία.
Την 5-3-2007 μας ειδοποίησε τηλεφωνικώς ο σύζυγός σας ότι εισαχθήκατε εκτάκτως στην Ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου «Η ΣΩΤΗΡΙΑ», κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας. Περί της εισαγωγής σας όμως λάβαμε επισήμως γνώση την 28-3-2007 με την κατάθεση από το σύζυγό σας φωτοαντιγράφου του εισιτηρίου σας στο Νοσοκομείο. Παρά τις προσπάθειές μας δεν κατέστη δυνατή η απ’ ευθείας επικοινωνία μαζί σας
Έκτοτε και μέχρι σήμερον ουδεμία επίσημη πληροφόρηση έχουμε περί της καταστάσεως της υγείας σας και του αδικαιολογήτου ή μη των απουσιών σας.
Εξ αιτίας της παραπάνω αναφερομένης απουσίας σας από την Υπηρεσία αφενός μεν καθυστέρησε η υποβολή των απολογισμών των ετών 2004-2005 εκθέτοντας ανεπανόρθωτα το Συμβούλιο στο εποπτεύον Υπουργείο, το οποίο μας απέστειλε το υπ’ αριθμ. 1025229/584/Β0011/8-3-2007 έγγραφό του σχετικώς, αφετέρου δε διαταράχθηκε εντόνως η λειτουργία του Ιδρύματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο εν όψει υποβολής προτάσεως προς το Πολυμελές Συμβούλιο για την απόλυσή σας, κατά το άρθρο 9 παραγρ. ιε του Οργανισμού διοικήσεως και διαχειρίσεως του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (β.δ. 8/17-5-1958, ΦΕΚ 81 Α΄17-5-1958) λόγω αδικαιολογήτων απουσιών από την Υπηρεσία και πλημμελούς εκπληρώσεως των καθηκόντων σας κατά τα ανωτέρω σας καλεί όπως, εντός πέντε ημερών από της λήψεως της παρούσης, υποβάλετε σ’ αυτό (το Διοικητικό Συμβούλιο) εγγράφως την απολογία σας σύμφωνα με το άρθρο 14 παραγρ. 2 και 3 εδαφ.2 του Οργανισμού.
Υπό την επιφύλαξη των εν γένει δικαιωμάτων μας παρακαλείται ο αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νομίμως την παρούσα σ’ αυτήν προς την οποία απευθύνεται και αναφέρεται στην επικεφαλίδα, αντιγράφων ολόκληρο το περιεχόμενός της στην έκθεση επιδόσεως που θα συνταχθεί.
Αθήνα, 24-4-2007
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΘΑΝ. ΚΙΤΣΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΗΛ. ΧΟΥΛΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΑΝΑΣΤ. ΓΕΜΤΟΣ»
Συνεχίζων ο Πρόεδρος, είπε, ότι τη Δευτέρα 7/5/2007 επισκέφθηκε τον Γραμματέα κ. Μωραϊτη στο γραφείο του ο σύζυγος της κας Β.Μ., ο κ. Ι. Π. και μας ενεχείρισε την από 4/5/2007 επιστολή της συζύγου του με υπό την αυτήν ημερομηνία Πιστοποιητικό του Ψυχιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου ΣΩΤΗΡΙΑ, αντίγραφο του οποίου λάβατε όλοι μαζί με την ημερήσια διάταξη. Τα έγγραφα αυτά έχουν ως εξής:

(Παρατίθεται αυτούσιο το ιατρικό πιστοποιητικό)
Συνεχίζων ο Πρόεδρος είπε: Η διάγνωση «-----------------------» με συνετάραξε. Πρόκειται περί νέας γυναίκας με τρία αγόρια. Το μέλλον της διαγράφεται με μακροχρόνιες θεραπείες και επίπονο αγώνα. Εύχομαι ολόψυχα με τη βοήθεια του Θεού να το ξεπεράσει και να επανενταχθεί στην κοινωνία και την οικογένειά της.
Το Συμβούλιο μας θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της ιδίας και της οικογενείας της.
΄Οσον αφορά στη θέση της στη Ριζάρειο μετά λύπης μου διαπιστώνω, ότι η λύση της απόλυσης είναι μονόδρομος. Η οδύνη μου δεν περιγράφεται. Είναι η πρώτη φορά μεταπολεμικώς που απολύεται υπάλληλος του προσωπικού Διοικήσεως και δη υπό αυτάς τας συνθήκας. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Η ευθύνη μας, ως διαχειριστών αυτού του Ιστορικού Ιδρύματος, είναι μεγάλη και μας επιτάσσει στη λήψη αυτής της σκληρής απόφασης.
Από τη μέχρι τώρα πορεία και απουσία της κας Β.Μ. τελευταίως οξύνθηκε το πρόβλημα της καθυστέρησης υποβολής απολογισμών των ετών 2004-2005-2006, με αποτέλεσμα να λάβουμε δύο αυστηρά έγγραφα από το εποπτεύον Υπουργείο Οικονομικών. Παραλλήλως διαταράχθηκε εντονότατα η εύρυθμος λειτουργία των Οικονομικών υπηρεσιών, παρά τις επίπονες και φιλότιμες προσπάθειες των υπολοίπων οικονομικών υπαλλήλων. Λογικό είναι όπως αντιλαμβάνεσθε, όταν είναι ακέφαλο το Λογιστήριο επί τόσους μήνες να δημιουργείται ανωμαλία. Εκ των υστέρων, μετά τη λήψη της ιατρικής γνωματεύσεως, μπορώ να ερμηνεύσω και κάποιες τριβές που υπήρχαν με τους συναδέλφους της στο λογιστήριο. Υπήρχε μια υφέρπουσα δυσπιστία, δυσκαμψία, ανεξήγητα και αδικαιολόγητα όλα αυτά τότε.
Εν προκειμένω θεωρώ ότι το δεδικαιολογημένον της απουσίας της κας Β.Μ. δεν λύνει το πρόβλημά μας. Χρειαζόμεθα άμεσα, προϊσταμένη λογιστηρίου να ολοκληρώσει τους απολογισμούς κατ΄ αρχήν και να επαναφέρει τη λειτουργία της υπηρεσίας αυτης (του λογιστηρίου), που είναι η καρδιά του Ιδρύματος, σε κανονικούς ρυθμούς.
Παρακαλώ, συνεχίζει ο Πρόεδρος, το Νομικό Σύμβουλο να γνωμοδοτήσει αν δυνάμεθα να απολύσουμε την κα Β.Μ. και υπό ποιες προϋποθέσεις πρέπει να γίνει αυτό.
Λαβών το λόγο ο Νομ. Σύμβουλος κ. Σιωμόπουλος, είπε, ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου είναι μονομερής αναιτιώδης δικαιοπραξία και αποτελεί δικαίωμα του εργοδότη και του μισθωτού κατά το άρθρο 669 του ΑΚ. Όμως η άσκηση του δικαιώματος αυτού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα όρια που επιβάλλονται από την καλή πίστη ή τα χρηστά ήθη ή τον κοινωνικό ή οικονομικό σκοπό του δικαιώματος κατά το άρθρο 281 του ΑΚ .
Κατ’ αρχήν διάταξη νόμου που να απαγορεύει την καταγγελία από τον εργοδότη της σύμβασης εργασίας του μισθωτού κατά τη διάρκεια ασθενείας του δεν υπάρχει. Διακριτέον ότι: Η ασθένεια του εργαζομένου, αυτή καθεαυτή, δεν δικαιολογεί την καταγγελία. Όσο σοβαρή και αν είναι αυτή (η ασθένεια του εργαζομένου) και όσο μακροχρόνια η απουσία του από την εργασία λόγω της ασθένειας του, δεν είναι ικανές να δικαιολογήσουν τη λύση της σύμβασης εργασίας με καταγγελία εκ μέρους του εργοδότη, αν κατά το χρόνο που αυτή γίνεται, ο εργαζόμενος έχει θεραπευτεί ή αναμένεται σε σύντομο χρόνο θεραπεία του. Ούτε επίσης μπορεί η καταγγελία της σύμβασης εργασίας να λειτουργήσει ως κύρωση σε βάρος του ασθενήσαντος μισθωτού για τις απουσίες του που έλαβαν χώρα στο παρελθόν.
Αντιθέτως, όταν από την ασθένεια του εργαζομένου, προκαλούνται δυσμενείς και κρίσιμες επιδράσεις στην εργασιακή σχέση και γενικότερα στην ομαλή λειτουργία της επιχείρησης-υπηρεσίας είτε ευθέως από την ασθένεια είτε από την οφειλόμενη στην ασθένεια απουσία του ή τη μείωση της ικανότητας του να παρέχει τη συμφωνημένη εργασία, τότε δικαιολογείται η καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
Επίσης υφίσταται δικαιολογημένο συμφέρον του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας στην περίπτωση που η βαρύτητα της ασθένειας του μισθωτού θεμελιώνουν, κατ’ αντικειμενική κρίση, αρνητική πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας του και πιθανότητα, επομένως, να σημειώσει απουσίες από την επιχείρηση στο μέλλον και να διαταραχθεί η λειτουργία της
Σύμφωνα με το νόμο η αποχή υπαλλήλου από την εργασία του, που οφείλεται σε ασθένεια βραχείας σχετικώς διαρκείας, προσηκόντως αποδεδειγμένην , δεν θεωρείται ως λόγος λύσεως της συμβάσεως. Ως βραχείας διαρκείας ασθένεια ερμηνεύεται η διαρκούσα ένα μήνα δι΄ υπαλλήλους υπηρετούντος μέχρι τεσσάρων ετών, τρεις μήνας δι’ υπαλλήλους υπηρετούντος πλέον των τεσσάρων ετών, κ.ο.κ
Από τις διατάξεις των άρθρων 167, 168, 648, 669 ΑΚ, 1 και 3 του ν. 2112/1920, 1, 2 παρ. 1, 5 του β.δ. από 16.7.1920 και 5 του ν. 3198/1955, συνάγεται ότι η καταγγελία από τον εργοδότη της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, πρέπει να γίνει εγγράφως και να καταβληθεί πλήρης η νόμιμη αποζημίωση.
Η μη τήρηση των ως άνω προϋποθέσεων (έγγραφο και καταβολή πλήρους αποζημίωσης) επάγεται την ακυρότητα της καταγγελίας. Το ίδιο αποτέλεσμα επέρχεται και στην περίπτωση καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος του εργοδότη να καταγγείλει τη σύμβαση, δηλαδή καθ' υπέρβαση των ορίων του άρθρου 281 ΑΚ, όπως π.χ. όταν η καταγγελία γίνεται από τον εργοδότη από λόγους εκδίκησης ή εχθρότητας συνεπεία προηγούμενης συμπεριφοράς του μισθωτού μη αρεστής στον εργοδότη, το οποίον βεβαίως δεν συντρέχει εν προκειμένω.
Δεν συνιστά επίσης υπέρβαση των ανωτέρω ορίων η απόλυση του μισθωτού για οικονομοτεχνικούς λόγους ή για λόγους πλημμελούς ασκήσεως των καθηκόντων του ή λόγω μη εκπληρώσεως των συμβατικών του υποχρεώσεων, καθώς και όταν εξέλιπε το πνεύμα συνεργασίας με αυτόν (τον εργαζόμενο) ή όταν έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του σοβαρής οξύτητα μεταξύ του προσωπικού, η οποία αποκλείει την ομαλή λειτουργία της συμβάσεως εργασίας και της επιχειρήσεως (ΑΠ 653/1983 ΕΕργΔ 43.65, ΑΠ 707/1985 ΕΕργΔ 1985.844).
Σε περίπτωση ακυρότητας της καταγγελίας, ο μεν μισθωτός δικαιούται είτε να εμμείνει στην ακυρότητα της καταγγελίας και να αξιώσει, κατά το άρθρο 656 ΑΚ, τις αποδοχές του (περιερχομένου σε υπερημερία του εργοδότη) είτε, ενόψει του ότι η ακυρότητα της καταγγελίας τάσσεται υπέρ αυτού και είναι επομένως σχετική ή να θεωρήσει την καταγγελία έγκυρη και να ζητήσει την προβλεπόμενη από το ν. 2112/1020 ή από το β.δ. από 16.7.1920 αποζημίωση ή τη συμπλήρωση αυτής. Ο εργοδότης που, στην πρώτη των άνω περιπτώσεων, αρνείται έκτοτε να αποδεχθεί την προσηκόντως προσφερόμενη εργασία του μισθωτού καθίσταται υπερήμερος (άρθρα 349, 350 ΑΚ) και υποχρεούται στην πληρωμή των αποδοχών του για το διάστημα της υπερημερίας του.
Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε διαφωνία περί τα ανωτέρω κρίνεται κατά περίπτωση από το Δικαστήριο.
Περαιτέρω, το Άρθρον 14 παραγρ. 2 του Οργανισμού μας προβλέπει ότι :
«… 2. Λόγοι απολύσεως του τακτικού διοικητικού προσωπικού του Ιδρύματος είναι, ανεπάρκεια ή ακαταλληλότης ή επιλήψιμος συμπεριφορά ή σωματική ή διανοητική ανεπάρκεια ή συμπλήρωσις του 65ου έτους της ηλικίας, ήτις εάν συντρέχωσιν εύλογοι και σοβαροί λόγοι δύναται να παρατείνηται επί 3 ετή υπό του Πολυμελούς Συμβουλίου δι’ ετησίων παρατάσεων.
Ωσαύτως βαρέα παραπτώματα κρινόμενα οριστικώς ως τοιαύτα υπό του Πολυμελούς Συμβουλίου.
Το μη τακτικόν προσωπικόν απολύεται κατά την απόλυτον κρίσιν του Πολυμελούς Συμβουλίου.
2. Το Τριμελές Συμβούλιον επιτηρεί την παρ’ άπαντος του ανωτέρω προσωπικού επιμελή εκπλήρωσιν των καθηκόντων του και ποιείται τας δεούσας συστάσεις και τιμωρεί τούτο. 1) Διά παραινέσεως 2) επιπλήξεως και 3) διά προστίμου μέχρις ¼ του μηνιαίου μισθού αυτού.
Διά παραπτώματα συνεπαγόμενα ποινήν προσωρινής ή οριστικής απολύσεως, το τακτικόν διοικητικόν προσωπικόν καλείται υπό του Τριμελούς Συμβουλίου εις έγγραφον απολογίαν υποβλητέαν αυτώ εντός πενθημέρου, μεθ’ ο ή εν μη υποβολή εισαγεται η υπόθεσις εις το Πολυμελές Συμβούλιον. Τούτο τη αιτήσει του υπαλλήλου, δύναται να ακροασθή αυτού, απολογουμένου εν τη συνεδριάσει του, εν η έχει αχθή προς εκδίκασιν ή κατηγορία, κρίνον δε αυτήν, αποφαίνεται οριστικώς και τελεσιδίκως περί της προσωρινής ή οριστικής απολύσεως του παρεκτρέποντος, ήτις και θεωρείται συντελεσθείσα από της επιδόσεως αυτώ της σχετικής αποφάσεως. Επί του λοιπού προσωπικού του Ιδρύματος ουδαμώς εφαρμόζονται τα προαναφερόμενα, απολυομένου κατά την απόλυτον κρίσιν του Πολυμελούς Συμβουλίου, πλην αν τούτο συνδέεται μετά του Ιδρύματος δια συμβάσεως εργασίας ωρισμένου χρόνου, ης ο χρόνος δεν έληξεν, οπότε, τα ανωτέρω δια το τακτικόν διοικητικόν προσωπικόν, προνοούμενα, εφαρμόζονται και εν τη περιπτώσει ταύτη και επ’ αυτού, ότε και απολυόμενον οποτεδήποτε εν εφαρμογή των προμνησθεισών διατάξεων, ουδαμώς δύναται ν’ αξιώση τούτο απόζημίωσιν τινα, διά το μέχρι λήξεως του χρόνου της συμβσεως χρονικόν διάστημα, απλώς επιδιδομένης αυτώ καταγγελίας της συμβάσεως του, πρό ενός μεν μηνός αν ο υπολειπόμενος χρόνος της συμβάσεως είναι μέχρι δύο ετών, άλλως πρό δύο μηνών…»
Εν προκειμένω και σε συνδυασμό με τα παραπάνω η κα Β.Μ. πάσχουσα από -------------------------------, απουσίασε μακρό χρόνο από την εργασία της, διαταράσσουσα εντόνως τη λειτουργία της υπηρεσίας. Σύμφωνα με την προσκομισθείσα ιατρική βεβαίωση η νόσος αυτή διαταράσσει τις γνωστικές λειτουργίες με αποτέλεσμα η πάσχουσα να μη μπορεί να ανταποκριθεί στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Η μη αναφορά στο εν λόγω πιστοποιητικό του πιθανού χρόνου αποθεραπείας, δύναται με ασφάλεια να ερμηνευθεί, σύμφωνα με τα διδάγματα της κοινής πείρας, ότι θα είναι, αν υπάρξει ποτέ θεραπεία, σε βάθος χρόνου. Πέραν όμως αυτών, ακόμη και αν ήθελε θεραπευτεί σε σύντομο χρονικό διάστημα η κα Β.Μ., που της το ευχόμεθα όλοι, τίθεται το ζήτημα της καταλληλότητός της για τη θέση της Λογίστριας, της δυνατότητός της να έχει αρμονική και παραγωγική συνεργασία με τους άλλους οικονομικούς υπαλλήλους και φυσικά της σχέσεως εμπιστοσύνης μεταξύ αυτής και του Συμβουλίου. Κατά την άποψή μου, σύμφωνα με τα παραπάνω, η κα Β.Μ. υπάγεται στις προβλεπόμενες από την παραγρ. 2 του άρθρου 14 του Οργανισμού περιπτώσεις και ειδικότερα σ’ αυτή της «ακαταλληλότητος» και της «διανοητικής ανεπάρκειας». Θεωρώ ότι το Συμβούλιο έχει νομίμους και βασίμους αντικειμενικώς λόγους για να προβεί στην απόλυση της κας Β.Μ. Τέλος τηρήθηκε η προβλεπόμενη από τον Οργανισμό διαδικασία με την αποστολή εξωδίκου προσκλήσεώς της προς απολογία και την πάροδο 5νθημέρου μέχρι τη σύγκληση του Συμβουλίου με θέμα την πρόταση απολύσεώς της. Εν κατακλείδι το Συμβούλιό σας μπορεί νομίμως να αποφασίσει την απόλυση της ανωτέρω υπαλλήλου, καταβάλλοντας τη σχετική αποζημίωση απολύσεως.
Λαβών το λόγο ο Γραμματέας κος Μωραίτης είπε ότι το συνολικό ποσό της αποζημίωσης που δικαιούται η κα Β.Μ. ανέρχεται σε Ευρώ 9.504, 85, αναλυόμενο ως εξής με βάση τον τελευταίο της μικτό μισθό εξ € 2.567 μηνιαίως:
α) € 2.567 Χ 2 μήνες + 1/6 (2.567 = 5.989,66
β) αποζημίωση μη ληφθείσης αδείας € 2.567,00
γ) επίδομα αδείας (1/2 μισθού) € 1.283,50,
δ) αναλογία δώρου Χριστουγέννων (1/8 μισθού) 320,88,
ε) 0,041666 δώρου € 13,37
σύνολον κονδυλίων (β, γ, δ, ε) € 4.184,45 . Επ’ αυτού έχουμε κράτηση ΙΚΑ 16% εξ € 669,56 = 3.515,19. Ήτοι σύνολον καταβλητέας αποζημιώσεως € 9.504,85 (εννέα χιλιάδες πεντακόσια τέσσερα Ευρώ και ογδόντα πέντε λεπτά).
Λαβών το λόγο ο Πρόεδρος κος Κίτσος λέγει ότι το Λογιστήριο της Ριζαρείου με την αύξηση των ακινήτων και των εσόδων από αυτά, με τις εκδόσεις βιβλίων και τις πολιτιστικές δραστηριότητες, με τη λειτουργία των σχολών στο Μονοδένδρι , του εκθεσιακού κέντρου κλπ είναι ένας ζωντανός οργανισμός, για τη εύρυθμη λειτουργία του οποίου απαιτείται ο προϊστάμενος του να έχει, εκτός των γνώσεων περί τα οικονομικά, εντιμότητος κλπ να έχει ακεραίαν ψυχικήν συγκρότηση, οργάνωση σκέψης, νηφαλιότητα, κρίση και διοικητικές ικανότητες. Ατυχώς αυτά δεν συντρέχουν πλέον στο πρόσωπο της κας Β.Μ. εισηγούμαι ως εκ τούτου να λυθεί η σχέση εργασίας της κας Β.Μ. και να της καταβληθεί η νόμιμος αποζημίωση.
Ακολουθεί συζήτηση και το Συμβούλιο αποφασίζει ομοφώνως και εξουσιοδοτεί το Διοικητικό Συμβούλιο να καταγγείλει τη σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου της Λογίστριας του Ιδρύματος Β. Μ. του Π., συζ. Ι. Π., κατά το άρθρο 14 παραγρ. 2 & 3 εδάφ. β΄ του Οργανισμού διοικήσεως και διαχειρίσεως του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (β.δ. 8/17-5-1958, ΦΕΚ 81 Α΄17-5-1958), καταβάλλοντας σ’ αυτή τη νόμιμη αποζημίωση ποσού Ευρώ 9.504, 85, διότι αφενός μεν οι μακρές, λόγω της ασθένειας της, «-------------------------------», απουσίες της στο παρελθόν προκάλεσαν διαταραχή της εύρυθμης λειτουργίας των οικονομικών υπηρεσιών του Ιδρύματος αφετέρου δε η βαρύτητα της ασθένειας της θεμελιώνει, κατ" αντικειμενική κρίση, αρνητική πρόγνωση για την εξέλιξη της υγείας της και τη δυνατότητά της να εργασθεί κανονικώς σε πλήρες ωράριο.
Ακολούθως το Συμβούλιο επικυρώνει τα παρόντα πρακτικά ως προς το άνω θέμα : «Πρόταση Διοικητικού Συμβουλίου της Ρ.Ε.Σ. για την απόλυση της Λογίστριας Β. Μ.»
Ο σπαραξικάρδιος λόγος του τότε προέδρου Άγγελου Κίτσου η ένοχη σιωπή του κ. Μωραΐτη και η νομική αρτιότητα του κήνσορα κ. Σιωμόπουλου συνιστούν το σκηνικό της ανείπωτης αθλιότητας και υποκρισίας.
Η μασονικού τύπου αμφίδρομη υποστήριξη του γραμματέα κ. Μωραΐτη και των μελών του Πολυτελούς Συμβουλίου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής συνεχίζεται ακάθεκτη υπό την ανοχή και την αρωγή κρατικών λειτουργών που αντί να ασκήσουν έλεγχο στο κληροδότημα δείχνουν να αγνοούν καταγγελίες και δημοσιεύματα.


Σε επόμενη ανάρτηση θα ασχοληθούμε με την αξιοζήλευτη καριέρα του αρχιτέκτονα κ. Δόβα στη Ριζάρειο που μαζί με τους συνεργάτες του ανέλαβαν με απευθείας αναθέσεις μελέτες αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε ένα όργιο διασπάθισης του χρήματος. Ο κ. Μωραΐτης ιδιαίτερα εξυπηρετικός προς τον κ। Δόβα μαζί με το συμβούλιο χρύσωσαν τον άνθρωπο που είναι «φίλος» των ιδρυμάτων। (Είναι φίλος και με το Ίδρυμα Νιάρχου άλλωστε)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου