Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Δημοσιεύθηκε στο Epiruspost την 21Ιουνίου2010

Το «Ριζάρειο» Δημοτικό Σχολείο Μονοδενδρίου .
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2010 00:41 EpirusPost.gr . .Το Μονοδένδρι αποτελεί από την εποχή του Διαφωτισμού(18ο αι.) ένα από τα πλέον κομβικά χωριά στην περιοχή του Ζαγορίου και έδρα της Δημογεροντίας Ζαγορίου για πάρα πολλά χρόνια.

Το Σχολαρχείο του άρχισε να λειτουργεί από το 1750 με πρώτο δάσκαλο το Χριστόδουλο Κόνιαρη. Μετά από αυτόν δίδαξε ο Παπαρούσης 1805 που μετέπειτα δίδαξε στις Νεγάδες, στην Ακαδημία του Βουκουρεστίου το 1814, στην Κραϊόβα και στη Βιέννη. Στη Βιέννη έγραψε στο «Λόγιο Ερμή» διατριβή γύρω από τη Φυσική Επιστήμη.

Στη συνέχεια δίδαξαν ο Γ. Μπαρμπουριώτης (1806-1813), ο Νεόφυτος Δότος (1814-1818) ο Νικόλαος Μπόκογλους (1818-1821) και τα έτη 1825-1830 ο πολύς Αναστάσιος Σακελλάριος από το Βραδέτο. Ο Σακελλάριος ως μαθητής του Ψαλίδα επηρεάστηκε από αυτόν και δίδαξε στη Δημοτική γλώσσα. Ακολούθησαν ο Μιχαήλ Παπαζήσης (1832) και ο Μιχαήλ Τουρτούρης (1832-1863).

Στο Σχολαρχείο του Μονοδενδρίου το 1792 μαθήτευσε ο Μάρκος Μπότσαρης και ο δάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος. Το Σχολαρχείο ανανεώθηκε με την επιχορήγηση των αδελφών Ριζάρη οι οποίοι ίδρυσαν και Παρθεναγωγείο το 1841.

Πολύ σημαντικά στοιχεία για τη λειτουργία του Σχολείου αντλεί κανείς από τα μαθητολόγια στα οποία είναι καταγεγραμμένη η ιστορία του Σχολείου.

Η πρώτη χρονιά που είναι καταγεγραμμένη είναι το σχολικό έτος 1913-14 που η Ήπειρος απελευθερώθηκε. Δεν υπάρχουν στοιχεία για τα προηγούμενα έτη, γιατί το 1911 το Σχολείο κάηκε από αμέλεια κάποιου δασκάλου. Αμέσως οι τοπικοί φορείς επισκεύασαν το Σχολείο όπως σώζεται μέχρι σήμερα και εδώ αξίζει να επισημανθεί ότι το κτίριο αυτό ήταν το Πατρικό σπίτι των αδελφών Ριζάρη οι οποίοι το είχαν προσφέρει για τη μόρφωση των συγχωριανών τους. Από το 1913 μέχρι σήμερα ο μικρότερος αριθμός μαθητών που καταγράφηκε είναι 17 ενώ ο μέσος όρος βρίσκεται κοντά στα 25. Το έτος 1963 παρουσιάζεται μια μεγάλη αύξηση των μαθητών και ο συνολικός αριθμός είναι 50 γεγονός που συνδυάζεται με τη λειτουργία του Ριζάρειου Οικοτροφείου.

Μετά από αυτή τη χρονιά ο μέσος όρος βρίσκεται στο 35.

Το Σχολείο ήταν τα περισσότερα χρόνια διθέσιο ενώ κάποια χρόνια λειτούργησε και ως μονοθέσιο. Από το 1920 ως το 1933 διευθυντής ήταν ο Κων/νος Κοντοδήμος, από το 1935 ως το 1946 ο Π. Στούπης, από το 1953 ως το 1962 ο Α. Θεμελής και από 1967 ως το 1982 ο Δ. Μπισδάκης.

Το 1931 στην εορτή της Παλιγγενεσίας του Ελληνικού Έθνους η αρμόδια Επιτροπή Εορτασμού για να τιμήσει την προσφορά των αδελφών Ριζάρη στην απελευθέρωση του Ελληνισμού από τον τουρκικό ζυγό τοποθέτησαν δύο αγάλματα- προτομές στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου όπου και σώζονται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

Τα έτη 1947-50 δεν υπάρχουν καταχωρήσεις και δημιουργούνται ερωτηματικά για τη λειτουργία του Σχολείου εν καιρώ εμφυλίου πολέμου.

Οι μαθητές που απορρίφθηκαν ήταν από 1 μέχρι και 13 το 1968 με μέσο όρο περίπου 6 για κάθε χρονιά ενώ το έτος 1927-28 απεβίωσαν 2 μαθητές.

Φτάνοντας μέχρι σήμερα διαπιστώνουμε πως ο αριθμός των μαθητών έχει σταθεροποιηθεί στο 25-30 και το Σχολείο παρουσιάζει μια αξιοζήλευτη δραστηριότητα κυρίως την τελευταία δεκαετία με την υλοποίηση πολλών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που σκοπό έχουν την ολόπλευρη ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών.

Συγκεκριμένα φέτος το Ριζάρειο Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Μονοδενδρίου το μοναδικό στο Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου λειτουργεί ως διθέσιο και σε αυτό φοιτούν 20μαθητές και για πρώτη χρονιά λειτουργεί Τμήμα Ένταξης, μετά από απαίτηση πολλών ετών.

Διδάσκονται , επιπλέον, τα μαθήματα της Μουσικής, της θεατρικής Αγωγής, της Φυσικής Αγωγής, των Αγγλικών, της Πληροφορικής και του Χορού.

Το σχολείο μας υλοποίησε την τελευταία δεκαετία(10ετία) τα εξής σημαντικότερα προγράμματα, με τη στήριξη του Ριζάρειου Ιδρύματος και του Δήμου Κεν. Ζαγορίου, παρουσιάζοντας αξιοζήλευτες παιδαγωγικές δραστηριότητες:

1. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με θέμα :

"Environment and its influence in providence of 4 European countries"

στα πλαίσια ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΙΙ/ COMENIUS Ι, που υλοποίησαν τέσσερα

Δημοτικά Σχολεία 2001 – 2004:

Δημοτικό Σχολείο Μονοδενδρίου, Tuovilan Ala-Aste Φιλανδίας, Andatza Auzo Eskola Ισπανίας, Broadford Primary School Σκωτίας,

με Συντονιστή τον εκάστοτε Προϊστάμενο του Ριζάρειου Δημοτικού Σχολείου Μονοδενδρίου. Οι κοινές δραστηριότητες υπήρξαν άψογες και τα θέματα που κυρίως έλαβαν χώρα ήταν Πολιτισμός – Περιβάλλον –Οικολογία – Πολιτιστική και Αρχιτεκτονική Κληρονομιά.

Τελική Έκθεση και υλικό από τις δραστηριότητες στάλθηκε σ'όλους τους εταίρους και στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών που ήταν ο φορέας υλοποίησης του προγράμματος, τα οποία έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο

με μεγάλη επισκεψιμότητα στη σελίδα www.monodendrischool.gr

2.Διοργάνωσε πέντε (5) παιδαγωγικές και περιβαλλοντικές ημερίδες 2000-2006.

Υλοποίησε δεκαεννιά (24) προγράμματα Αγωγής Υγείας και Περιβάλλοντος 2000-10.

3.Από το 2003 συμμετέχει στο Εθνικό Δίκτυο «Παραδοσιακοί Οικισμοί και Φύση» υπό την αιγίδα του Κ.Π.Ε. Κόνιτσας και διοργάνωσε διημερίδα με θέμα:

«Ζαγόρι Χθες-Σήμερα Πορεία στο Μέλλον»(2-3 Ιουνίου 2006) στο Μονοδένδρι σε συνεργασία με το Δήμο Κ. Ζαγορίου, του Πανεπιστημίου και της Περιφερειακής Δ/νσης Ηπείρου.

4. Ανέβασε για εννιά (9) χρονιές (2001-2010) αξιόλογες

θεατρικές παραστάσεις με τη συμπαράσταση του ΔΗ.ΠΕ.Θεάτρου Ιωαννίνων: « Φρουτοπία » Ευγ.Τριβιζά 2001, « Όρνιθες » Αριστοφάνη 2002, «Ιστορία της Φλόγας » διασκευή Προμηθέα Δεσμώτη 2003 ,

« Ο Ολυμπιονίκης που έβλεπε τα ψάρια να περνούν » του Φ .Μανδηλαρά 2004, « Εκκλησιάζουσες » Αριστοφάνη 2005 , « Το Όνειρο του Σκιάχτρου » Ευγ. Τριβιζά 2006 , «Ο Μικρός Πρίγκιπας» Σαιντ- Εξυπερύ 2008, «Αισώπου Μύθοι» 2009, « Λυσιστράτη-Ειρήνη» Αριστοφάνη 2010,που πολλές παρουσιάστηκαν και στην Αθήνα στο θέατρο 'Τζένη Καρέζη'.

5.Συμμετείχε στο Πανελλαδικό Πρόγραμμα Τεχνολογιών της Πληροφορίας

και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) «ΔΙΑΣ» του Πανεπιστήμιου Αιγαίου 2003-05. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις με δέκα ανά την Ελλάδα ολιγοθέσια σχολεία, όπου προτείνονταν εναλλακτικές ιδέες για την οργάνωση της τάξης, τη διαθεματική προσέγγιση της διδασκαλίας, την ένταξη των Νέων Τεχνολογιών στα πλαίσια της διδασκαλίας, συμβατές με τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός ολιγοθέσιου σχολείου.

6. Το Σχολείο από το 2005 , στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Άνοιξη της Ευρώπης» (Spring Day in Europe), ήρθε σε επαφή, μέσω του Διαδικτύου, με άλλα ευρωπαϊκά σχολεία, ανταλλάσσοντας απόψεις για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

δικαιώματα του παιδιού. Αναπαριστώντας το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μελέτησαν και μίλησαν για τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Η δραστηριότητα αυτή παρουσιάστηκε on-line στο διαδίκτυο.

7. Απονεμήθηκε στους μαθητές και στους εκπ/κούς του Σχολείου μας ΕΠΑΙΝΟΣ για την αξιόλογη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φυσικών Επιστημών που διοργάνωσαν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η Ένωση Ελλήνων Χημικών και η Ελληνογερμανική Αγωγή στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2005.

8. Οι εκπαιδευτικές εκδρομές που διοργανώθηκαν είχαν ως κύριο σκοπό τα παιδιά να ευεργετηθούν ψυχοσωματικά και παιδαγωγικά με επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή αλλά και στην Αθήνα στο Μουσείο Μπενάκη, στη Βουλή, στο Ζάππειο,στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, στο Μετρό, στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και στο Προεδρικό Μέγαρο όπου ακολούθησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

9.Από το σχολικό έτος 2005-06 το Σχολείο μας , συμμετέχει στα Ευρωπαϊκά προγράμματα NEMED, ΕΡΜΗΣ& RURAL WINGS (Φτερά της Γνώσης).

Για κάθε σχολικό έτος συντάσσεται Έκθεση Δραστηριοτήτων που υποβάλλεται αρμοδίως, ενώ κατά καιρούς έχουν δημοσιευθεί πολλά επαινετικά σχόλια στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο για την αξιοζήλευτη δραστηριότητα του Σχολείου μας.

10.Το Σχολείο από το 2000 μέχρι σήμερα έχει ανακαινιστεί πλήρως με δύο επιπλέον νέες αίθουσες Πληροφορικής και Πολλαπλών Χρήσεων ,ενώ οι τρεις αίθουσες διδασκαλίας διαθέτουν τη δική τους γωνιά Η/Υ και ασύρματο ΙΝΤΕΡΝΕΤ, ακολουθώντας τα κελεύσματα της σύγχρονης εποχής.

Έτσι μπορεί να προστεθεί ένα μικρό λιθαράκι στην όλη πορεία αυτού του τόπου που τείνει δειλά δειλά να ακμάσει ξανά με γνώμονα πάντα την αειφόρο ανάπτυξη, παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες που πλήττουν τη χώρα μας ,αλλά και την περιοχή μας γενικότερα.

Πιστεύουμε πως μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει σωστή ανάπτυξη, προς όφελος όλων και του Ζαγοριού μας γενικότερα και όχι με το πρόσχημα της δήθεν αναβάθμισης του Σχολείου μας ,όπως ονειρεύονται κάποιοι δήθεν «φίλοι μας» τεχνοκράτες που κατέχουν κάποιες θέσεις «τυχαία», να το κλείσουν για δήθεν εθνικούς λόγους(το Εθνικής από το Υπουργείο Παιδείας παραλήφθηκε για όσους δεν το αντιλήφθηκαν και για όσους δεν γνωρίζουν οι Ριζάρηδες στην αλλοδαπή απόκτησαν την περιουσία τους), ανοίγοντας –κατασκευάζοντας κάτι άλλο ως όψιμοι Ζαγορίσιοι κοπτόμενοι δήθεν για το καλό του Ζαγορίου. Το Ζαγόρι δεν έχει ανάγκη από δήθεν Προστάτες και Δήθεν Παράγοντες που να χώνονται εκεί που δεν τους Σπέρνουν, ας το καταλάβουν καλά, όπως όλη η τοπική κοινωνία του Μονοδενδρίου τους έχει καταλάβει και τι θέλουν να πετύχουν.

Του αείμνηστου Άγγελου Κίτσιου θα τρίζουν τα κόκαλά του, απ'αυτά που βλέπει κι ακούει, γιατί το Ριζάρειο Δημοτικό Σχολείο ήθελε να το βλέπει και να το ακούει «Ψηλά» με οποιοδήποτε κόστος- και αυτό προέτρεπε να πράττουμε κι εμείς και τον κρατήσαμε το λόγο

μας και τον κρατάμε και θα τον κρατάμε όσο είναι ανθρωπίνως

δυνατό, εντελώς ανιδιοτελώς αγόγγυστα χωρίς να λογαριάζουμε κόπο και χρόνο και κυρίως χωρίς την εμπλοκή του Σχολείου μας σε δραστηριότητες για τις οποίες θα ελεγχθούμε, όχι μόνο από τις αρμόδιες κρατικές αρχές, αλλά ιδιαίτερα από την κοινωνία!!!!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΝΑΠ. ΒΑΣΔΕΚΗΣ

ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ «ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ» ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΝΟΔΕΝΔΡΙΟΥ

ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΖΑΓΟΡΙΟΥ
.

Πέμπτη 3 Ιουνίου 2010

Δημοσιεύθηκε στο EpirusPost την 16Μαΐου2010

Προς κλείσιμο το οικοτροφείο στο Μονοδέντρι; .
Κυριακή, 16 Μαΐου 2010 23:56 EpirusPost.gr . .Έντονη είναι η φημολογία και η ανησυχία στο Μονοδένδρι Ζαγορίου, περί λουκέτου στο οικοτροφείο που λειτουργεί το Ριζάρειο και κατ΄ επέκταση στο Δημοτικό Σχολείο, που αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο για την ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα στο σχολείο φοιτούν 23 παιδιά, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία κατάγεται από την Αλβανία. Το τελευταίο διάστημα όμως, το προσωπικό του οικοτροφείου, αλλά και οι κάτοικοι του χωριού είναι στην κυριολεξία ανάστατοι, λόγω της έντονης φημολογίας ότι το οικοτροφείο οδεύει προς το κλείσιμο, φημολογία στην οποία κανένας δεν βάζει τέλος.

Το οικοτροφείο, όπως αναφέρεται στο επίσημο site του Ριζαρείου Ιδρύματος δμιουργήθηκε για να παράσχει φιλοξενία (δωρεάν διαμονή - διατροφή - ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) και επιβλεπόμενη μελέτη στους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μονοδενδρίου, οι οποίοι κατά πλειονότητα προέρχονται από περιοχές της Ηπείρου ή της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας των οποίων τα Δημοτικά Σχολεία έχουν καταργηθεί λόγω συρρίκνωσης του πληθυσμού.

Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Σχολείο Μοδενδρίου θεωρείται πρότυπο λειτουργίας για το Νομό Ιωαννίνων, με σημαντική επίδοση και στον πολιτιστικό τομέα.

Παρόλα αυτά, το τελευταίο διάστημα, οι προτεραιότητες του Ιδρύματος πιθανόν να έχουν επαναπροσδιοριστεί. Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί το παραμικρό, όμως ενδιαφέρον έχει η στάση που κρατούν οι Δήμαρχοι, όχι μόνο του Κεντρικού Ζαγορίου, αλλά και των υπολοίπων Δήμων της περιοχής, που θα απαρτίσουν το νέο Δήμο Ζαγορίου.

Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Δημοσίευση στο EpirusPost την 10Μαΐου2010

Επί δύο χρόνια καθυστερεί ο διαχειριστικός έλεγχος στο Ριζάρειο, ο οποίος είχε διαταχθεί ύστερα από καταγγελίες περί κακοδιαχείρισης. Το θέμα όμως επανέρχεται στην Βουλή ύστερα από ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και συνάμα επανέρχεται στην επικαιρότητα αφού νέες πληροφορίες του προσδίδουν διαστάσεις σκανδάλου.
Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2008, όταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ριζαρείου κατήγγειλε στον τότε Υφυπουργό Οικονομικών Αντώνη Μπέζα «κακοδιοίκηση» στο Ίδρυμα. Τον Μάρτιο του ίδιου έτους, με εντολή του Υφυπουργού διατάχθηκε έλεγχος από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης.
Από την 11η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων του Υπουργείου ζητήθηκαν στοιχεία από την Διοίκηση του Ιδρύματος. Η διοίκηση απάντησε ένα χρόνο αργότερα, επικαλούμενη αδυναμία αποστολής των στοιχείων που της ζητήθηκαν λόγω υψηλού κόστος αναπαραγωγής του αρχείου!
Η Διεύθυνση Κληροδοτημάτων έστειλε την απάντηση στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης στις 10 Φεβρουαρίου 2010 αλλά ο έλεγχος ακόμη δεν έχει διενεργηθεί.
Τώρα το θέμα έρχεται στην Βουλή και καλείται να δώσει τις σχετικές απαντήσεις ο Υπουργός Οικονομικών. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτησή της αναφέρει: «Με δεδομένες τις καταγγελίες και από υπαλλήλους, ότι εκτός των άλλων γίνεται διασπάθιση χρήματος, κυρίως μέσω καθυστέρησης έως και τριών ετών επικύρωσης πρακτικών και αποφάσεων του Συμβουλίου της Ριζαρείου, που αφορούν μεγάλα χρηματικά ποσά δαπανών, με αποτέλεσμα την εκ των υστέρων νομιμοποίηση της εκταμίευσης ερωτάται ο κ. υπουργός, αν θα προβεί και με ποιο χρονοδιάγραμμα στους κατάλληλους ελέγχους που ήδη έχουν διαταχθεί από τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης και για ποιο λόγο και ποιος ευθύνεται για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση διεκπεραίωσης της αλληλογραφίας και του ελέγχου».